Geschiedenis

2008

In februari 2008 deed Erik van Loon iets wat niemand vóór hem had durven dromen. Hij dook een uur nadat hij de Bruggenloop had uitgelopen, in het koude water rond het Noordereiland. Halverwege zijn, nu roemruchte, zwemtocht maakte een paniekerige omstander een 112-melding: “auto te water, drenkeling!” Daarop rukten een politiespeedboot, vier auto’s van de politie, twee ambulances en twee brandweerwagens uit. Bij aankomst vroegen de agenten aan Erik of hij een auto te water had zien gaan. Erik schrok en bood nog zijn hulp aan bij het zoeken naar de auto maar niet veel later werd hij zonder reden gearresteerd en in een politiecel gegooid. Na anderhalf uur in de cel werd zijn zaak door de Officier van Justitie geseponeerd en werd Erik van Loon met twee grote boetes van elk 175 euro naar huis. Een boete voor het niet op zak hebben van een legitimatiebewijs tijdens het zwemmen en een boete voor het zwemmen op een plek waar dat volgens een Algemene Politie Verordering niet is toegestaan.

RTV Rijnmond
Die avond nog prijkte Erik zijn naam op RTV Rijnmond (eerst anoniem, later met zijn naam dankzij één telefoontje van Erik zelf). De volgende ochtend stonden de kranten vol met zijn verhaal. Erik kon daardoor ook gelijk zijn idee voor een zwemtocht rond het Noordereiland, onverwachts, extra promoten. Kort daarna meldden zich de eerste geïnteresseerden.

De Rotterdam Swim was geboren
Waar hij begon als eenling, groeide het binnen weken uit tot een grote landelijke beweging en nieuw werkwoord stadszwemmen (zie Volkskrant artikel 2010). De Rotterdam Swim was geboren. In eerste instantie reageerde de gemeente afwijzend op het idee van een open water zwemwedstrijd rond het Noordereiland. Maar met handtekeningen en een onvermoeibaar doorzettingsvermogen kreeg Erik van Loon de burgemeester eind juni zover dat er wél mocht worden gezwommen.

13 pioniers
In 2008 trotseerden 13 pioniers de golven van de Rijn in hartje Rotterdam. De gemeente had voor hen 13 startbewijzen beschikbaar gesteld en in hun kielzog zwommen zij niet alleen voor hun eigen prestatie maar ook voor een goed doel, de Wereld Gehandicapten Dag, Wereld Water Dag én de Voedselbank. De Voedselbank Nederland kreeg dankzij Erik van Loon in tien opvolgende jaren, van 2008 tot 2017, jaarlijks 921kg voedsel, wat gelijk stond aan het totale gewicht van de zwemmers. Zo hield hij de herinneringen aan de eerste 13 helden levend waarbij hij tegelijkertij de armsten in Rotterdam liet mee profiteren van de zwemtocht rond het Noordereiland. Elke vijf jaar mochten klanten van de voedselbank ook gratis deelnemen aan de Rotterdam Swim!

2009 Rotterdam Swim krijgt klein zusje Amsterdam Swim

De gemeente Rotterdam verstrekt max. 50 startbewijzen voor de Rotterdam Swim! Voor het eerst organiseren wij ook de Amsterdam Swim, een zwemtocht van 5 km rond het Java – KNSM Eiland.

2010 Stadszwemmen als nieuw werkwoord

De gemeente Rotterdam verstrekt max. 100 startbewijzen voor de Rotterdam Swim en stopt de subsidie van 2500 euro in het eerste jaar en 5000 euro in het tweede jaar. Wel organiseren wij dat jaar voor het eerst het Prinsendiner. Met een klassiek concert, een diner voor alle bewoners van het Noordereiland en klanten van de voedselbank. De zwemmers serveerden de gasten.

Verder kreeg de organisatie tijdens de evaluatie van drie jaar Rotterdam Swim ook nog eens te horen dat tijdens de voorbereidende zwemevenementen op de IJssel, Schie, Rotte en de Kralingse Plas net als bij de Rotterdam Swim reddingsbrigades, duikers, een sportmedische team, kano en kayakkers, bezemboot en wedstrijdboot aanwezig moeten zijn. Nu zijn deelnemers wel bereid om voor de Rotterdam Swim 30 euro per deelnemer te betalen tbv de veiligheid maar voor de kwalificatie tour op de IJssel, Schie, Rotte of de Kralingse Plas wilde men dat vanzelfsprekend niet betalen. Na dat jaar zijn wij dan ook gestopt met de kwalificatie tour. Door de aangescherpte eisen zijn ook alle voorbereidende trainingen gestaakt. Dit laatste ook vanwege de vele arrestaties en rechtzaken die volgden.

In datzelfde jaar schrijft de Volkskrant een groot artikel over de Rotterdam Swim, Amsterdam Swim en nu ook de Amstel Swim met de kop Stadszwemmen als nieuw werkwoord en evenement. Nu kent heel Nederland de Rotterdam Swim en Amsterdam Swim.

2011 Leges Rotterdam Swim gaan fors omhoog

De gemeente Rotterdam schaalt ons voor het eerst in als een “grootstedelijk meerdaags evenement” op basis van de door ons gekozen politici bepaalde criteria van meer dan 5.000 bezoekers dan wel deelnemers. Kortom als 150 deelnemers anderhalf uur zwemmen in Rotterdam moet je evenveel betalen als drie weken Rotterdamse Kermis, 9 dagen Parade en 4 dagen Roparun met tienduizenden deelnemers / bezoekers. Omdat wij hoopten in het jubileumjaar, 5 jaar Rotterdam Swim in 2012, 250 startbewijzen te krijgen, zijn wij er mee akkoord gegaan. Wel moesten wij dat jaar niet 3,10 euro per deelnemer (310 euro leges / 100 startbewijzen) maar 9,66 euro per deelnemer (1450 euro / 150 startbewijzen) betalen.

Eendenklasformatie

In dat jaar moesten wij overigens van de gemeente Rotterdam voor het eerst weer in “eendenklasformatie” zwemmen. In 2008 en 2009 zwommen wij in eendenklasformatie van de start tot de Willemsbrug en was de laatste 1000 meter vrij. Al ging dat eerlijk gezegd in 2009 al fout omdat wij in dat jaar 200 euro prijzengeld voor de snelste man en 250 euro prijzengeld voor de snelste vrouw in het vooruitzicht hadden gesteld en de beste zwemmers toen al vroeg het deelnemersveld uit elkaar liep te zwemmen. Wij hebben dat jaar de snelste man zelfs achteraf moeten diskwalificeren. Al heeft hij zijn prijzengeld destijds wel mogen behouden. Terwijl de eendenklasformatie juist tot doel had dat alle zwemmers tot de Willemsbrug bij elkaar zouden blijven. Het zwemmen in een eendenklasformatie was gewoon totaal onhoudbaar en daarom al in 2010 afgeschaft. Toch moesten alle zwemmers er in 2011 weer aan geloven.

2012 zwemtrappen worden anderhalf uur per jaar afgekeurd

De jubileumeditie met in de aanvraag 250 startbewijzen wordt wederom als een “grootstedelijk meerdaags evenement” geklassificeerd en om het de organisatie extra moeilijk te maken werden – speciaal voor 5 jaar Rotterdam Swim – alle zwemtrappen rond het Noordereiland voor anderhalf uur afgekeurd.

Maarten Wolterink: “Ceci n’est pas une zwemtrap”

Kortom, sinds 2012 mogen wij en de deelnemers de 60 zwemtrappen (om de 50 meter) op het Noordereiland niet meer gebruiken. In dat jaar moeten wij voor alle deelnemers dan ook een zitplaats op een boot regelen. Tenslotte kreeg de Rotterdam Swim slechts 100 van de 250 aangevraagde startbewijzen toegekend! Per deelnemer moesten wij dat jaar 15,28 aan belastingen (1528 euro leges / 100 deelnemers) betalen. Tot overmaat van ramp haakte hoofdsponsor Woonstad vanwege de teruglopende deelnemers- en bezoekersaantallen dat jaar af en daarom moesten wij de geplande jubileumeditie cancellen.

2013 Gehandicapten mogen niet meer deelnemen

De Rotterdam Swim wordt dankzij deelgemeente Feijenoord weer aangemerkt als een klein stedelijk evenement. Wel blijven de zwemtrappen tijdens de jaarlijkse Rotterdam Swim afgekeurd en derhalve moeten wij wederom voor alle deelnemers een zitplaats op een boot hebben.

Verder mogen sinds dat jaar gehandicapten van de gemeente Rotterdam niet meer deelnemen. Omdat wij elk jaar zwemmen voor Wereld Gehandicapten Dag hebben wij dat jaar deelnemers met een beperking in het geheim laten deelnemen door voor het eerst ook een aantal reguliere deelnemers toe te staan om met een wetsuit te zwemmen. Normaal zijn wetsuits niet toegestaan (zie onze kledingeisen) maar door deze zet vielen de deelnemers met een beperking weg in het deelnemersveld.

De Rotterdam Swim werd dat jaar vanwege de stroming voor het eerst in de avond gezwommen. Alle zwemmers werden op kosten van de organisatie uitgerust met een zwemlamp. Daarnaast werden op alle deelnemende boten (kano, kayaks, reddingsbrigade, duikers, sportmedisch team, wedstrijdboot en bezemboot) extra lampen geïnstalleerd. Het was de mooiste editie ooit!

Amsterdam Rotterdam Triathlon

In 2013 organiseerden wij de eerste Amsterdam Rotterdam Triathlon. Met deze triathlon verbinden wij van het stadhuis van Amsterdam tot het stadhuis van Rotterdam de volgende 13 gemeenten, 4 waterschappen en 2 provincies aan de Amstel, het Aarkanaal, de Gouwe, de IJssel en de Rijn door eerst 2,5 km te zwemmen, dan 70 km te fietsen en tenslotte 17,5 km te rennen. Deze 90 km lange route verbindt burgers, ondernemers, wetenschappers, politici, etc in Amsterdam, Ouderkerk aan den Amstel, Amstelveen, Uithoorn (alle Noord Holland), Nieuwkoop, Alphen aan den Rijn, Boskoop, Bodegraven-Reeuwijk, Waddinxveen, Gouda, Zuidplas, Capelle aan den IJssel en Rotterdam (alle Zuid Holland).

2014 Amsterdam Swim wordt gejat

In 2014 kwam de organisatie helemaal tot stilstand. Na het overlijden van Eriks moeder stopte het hart van de Rotterdam Swim: vrijwilligers durfden de gemeente en het havenbedrijf niet langer te trotseren, en de negende editie ging niet door. In Amsterdam waren er wel vrijwilligers die een handje wilde helpen en de zesde Amsterdam Swim ging nog wel te nauwernood door.

Wel introduceerde de KNZB de Amsterdam City Swim, een bijna letterlijke kopie van de Amsterdam Swim. Tot overmaat van ramp kreeg Erik van Loon ook nog eens de landsadvocaat op zijn dak omdat hij van het koningshuis niet meer de naam “King of the Rivers” mocht gebruiken.

2015 Met advocaat aan tafel

De wederopstanding kwam in 2015, met een nieuwe strategie: een advocaat aan tafel. De gemeente Rotterdam weigert aanvankelijk onze advocaat de toegang. Na druk overleg wordt de advocaat toch toegestaan en na twee vergaderingen met advocaat wordt de vergunning voor 8 jaar Rotterdam Swim afgegeven. Tegelijkertijd werd Erik van Loon voor het eerst níét toegelaten als deelnemer – zijn rol als ‘kapitein’, die er zwemmend voor zorgde dat iederéén veilig binnenkwam, werd hem door de gemeente ontnomen. Toch barstte de Swim weer van energie: meer startbewijzen, meer zwemmers en op Wereld Water Dag (22 maart 1015) maakten wij met opbrengst van de Rotterdam Swim én Amsterdam Swim de Nieuwe Hollandse Waterlinie schoon. Dit is tot op heden nog steeds de grootste eendaagse rivierschoonmaak ooit.

Ultraloop : Hardlopen voor schoon water
Tijdens onze Wereld Water Dag schoonmaak actie liepen twee vrouwen en een man slot Loevesteijn tot Muiderslot de 140 km lange route. Onze volgende ultraloop de Linge Loop van Doornenburg tot Gorinchem in 2020 ging niet door vanwege Corona.

Einde Piet Hein Feesten

In 2015 kwam ook een einde aan de Piet Hein Feesten. Centraal tijdens de Piet Hein Feesten stonden allerlei activiteiten op en rond het water, maar ook literatuur, food en kunst centraal. In het kort organiseren wij het volgende programma:

ZATERDAG:ZONDAG:
17-19:00 Botenparade 
17-23:00 Oude Boeken Markt 
19-19:30 Tug Of War (Pontons) 
19-22:00 Eten en Drinken (Restaurants) 
20-22:00 Storrytelling (Pietheinsplein) 
20-22:00 Dichten (Erasmus Huis) 
20-22:00 Kleinkunst (Pontons) 
24-01:00 Nachtmis
09-10:00 Buurt Ontbijt (COID)
10-16:00 Home Made Markt
10-12:00 Dolfijnen Race / NK Bommetje / Aquarobics
12-13:00 Zwemmen
13-15:00 Waterpolo
14-16:00 Zakkendragers Triathlon
16-17:00 Roeien, kanoën, sloepen

Alleen verbood de gemeente Rotterdam alle water activiteiten op zondag tussen 10:00 en 17:00 uur. Ik moet de 50 redenenen die zij verzonnen er nog bij zoeken maar hier kan je al zien dat ik zwart of wit (plechtig moest beloven) dat ik alle water activteiten had gecancelled. Uiteindelijk hebben wij toen de hele zondag gecanceld.

Advertentie campagne

De duizenden euro’s die wij hadden besteed aan de advertentie campagne in de regionale dagbladen waren wij kwijt.

2016 Rotterdam Swim krijgt nieuwe starts

In 2016 mochten voor het eerst naast de hele, de halve en de estafette Rotterdam Swim nu ook teams deelnemen van max. vier zwemmers of twee keer vier (estafette) zwemmers. Daarnaast kregen wij dat jaar 150 startbewijzen.

Verder organiseerde Erik van Loon voor het derde opeenvolgende jaar de Amsterdam–Rotterdam Triathlon. Met de Amsterdam Rotterdam Triathlon wordt ook geld opgehaald voor Wereld Water Dag. Bij de Amsterdam Rotterdam Triathlon zwemmen, fietsen en rennen mensen zo snel als mogelijk weg van het stadhuis van Amsterdam naar het stadhuis van Rotterdam door, langs of over water.

2017 10 Jaar Rotterdam Swim Gemeente Rotterdam keurt zonebeveiliging af

Een jaar later, ter gelegenheid van 10 jaar Rotterdam Swim, gooide de gemeente het roer weer om. Door een groep nieuwe ambtenaren werd de vertrouwde zonebewaking van de reddingsbrigade afgekeurd: voortaan moest voor elke deelnemer een goedgekeurde zitplaats op een gecertificeerde reddingsboot met ten minstens drie gediplomeerde redders worden gevonden. Dankzij extra boten uit Leiden, Breda en Middelburg wisten we net vijftig zitplaatsen te regelen, dus vijftig startbewijzen. Die reddingsboten hebben doorgaans acht zitplaatsen, maar doordat drie zitplaatsen al bezet zijn door een schipper en twee redders blijven er maar 5 plaatsen over voor deelnemers. Dat betekent dat wij per vijf deelnemers een reddingsboot moeten huren a 333 euro per boot – oftewel 66 euro per deelnemer.

Een of een zitplaats eis zwart op wit

In 2021 klonk diezelfde absurde regel nog eens tijdens een vergadering. Al mochten wij in dat jaar ongeacht het aantal reddingsmoten maar 25 deelnemers laten starten van de gemeente Rotterdam. Gelukkig eiste ik toen dat de notulist dit zou noteren. Vaak worden die absurde eisen niet genoteerd om zo geen sporen achter te laten. Zie hieronder.

Zoekactie aan het einde of kantjeslopers
Het koste mij dat jaar enorm veel moeite om de jubileumeditie te organiseren omdat in 2016 twee bewoners van het Noordereiland mee deden die al vrij snel moesten opgeven en toen direct naar huis gingen om thuis te douchen. Zij en hun kantjeslopers vergaten zich af te melden bij de organisatie waardoor wij bij de finish twee deelnemers niet konden afmelden waarop wij een zoekactie startte. Gelukkig kon ik even later op mijn gsm een smsje ontdekken waarop zij zich hadden bedankt voor de goede organisatie maar dat zij helaas halverwege waren uitgestapt. In mei 2017 hebben wij toen Pieter Scherphof gevraagd een excuusbrief te schrijven aan het Havenbedrijf. De brief hebben wij laten plaatsen in een krant.

Twee keer zoveel vrijwilligers als deelnemers

Overigens probeer ik al jaren het Havenbedrijf uit te leggen dat ons systeem van verplichte kantjesloper veel beter is dan “halverwege” de doorkomst en bij het “einde” de finish te melden omdat mensen dan al makkelijk een half uur aan het verdrinken zijn. Daarom ook dat deelnemers al sinds 2008 alleen met een kantjeslopers kunnen deelnemen. De kantjeslopers komen direct in actie als zijn of haar deelnemer in de problemen is gekomen. Als onze eigen reddingsbrigade, duikers, kano en kayakkers, sport medisch team, bezemboot, EHBO en vrijwilligers hetzelf niet al lang hebben gezien. Wij zijn nl door alle eisen van de gemeente Rotterdam elk jaar verplicht om ongeveer 2 keer zoveel vrijwilligers als deelnemers te hebben tijdens de Rotterdam Swim.

2018 Deelnemers uit steeds meer landen doen mee.

Voor het eerst zwemt er dit jaar een Franse deelneemster mee. Al een aantal jaren namen deelnemers uit Duitsland en Belgie deel, maar nu kwam er zelfs een deelnemer uit Frankrijk naar Rotterdam om de golven van de 1320 lange Rijn in hartje Rotterdam te trotseren.

2019 Inschrijfgeld gaat omhoog

Voor de eerste keer verhoogt de organisatie het inschrijfgeld van dertig naar vijftig euro om zo het hoofd te kunnen bieden aan de steeds krankzinnigere eisen van de gemeente Rotterdam. Een noodzakelijke stap, gezien de steeds gekker wordende veiligheidseisen, maar ook een grote drempel voor deelnemers met een laag inkomen.

Sinds dat jaar hanteren geven wij ook korting aan bepaalde doelgroepen om de Rotterdam Swim toch betaalbaar te houden.

2020 Het havenbedrijf wil niet uitvaren en de Rotterdam Swim wordt verboden

Het is Corona. Wij moesten helaas Wereld Water Dag 2020 op 22 maart cancellen. In dat jaar moesten wij op het allerlaatste moment deze 100 km rivier schoonmaken cancellen. De krant was toen al gedrukt en verspreid langs de route. Wel is daar het project Nieuwe Linge uit voorgekomen. Kijk op www.nieuwelinge.nl en teken de petitie. Samen kunnen wij Nederland veiliger, mooier en sterker maken.

14 Rotterdam Swim verboden want Havenbedrijf Rotterdam wil niet uitvaren

Alhoewel de landelijke overheid buitensporten toe stond en er overal in Nederland weer werd gezwommen en hardgelopen wilde het Havenbedrijf Rotterdam dat jaar niet uitvaren. Nou doen zij elk jaar helemaal niks, soms zijn ze erbij maar vaker zijn ze er niet bij of alleen even bij het begin en vertrekken dan snel voor belangijker werk. In 2020 was het echter opeens cruciaal dat ze er waren. Ik heb dat jaar nog geprobeerd om het Havenbedrijf van Antwerpen, Amsterdam en Hamburg naar Rotterdam te halen maar zij konden helaas niet aan ons verzoek voldoen en het gewoon organiseren zoals wij elk jaar doen zonder Havenbedrijf Rotterdam was dat jaar helaas niet mogelijk. Daarom werd de Rotterdam Swim 2020 helaas verboden.

Hier de mail wisseling over de inzet van het Havenbedrijf Rotterdam

30 juli Gemeente Rotterdam aan Rotterdam Swim
Beste Erik,

Vandaag contact gehad met de haven van Rotterdam (Port of Rotterdam). Zij geven aan capaciteit tekort te komen  in dat weekend. Vanwege alle omstandigheden met COVID-19 (scheepvaart is aangemerkt als vitaal proces) en de haven van Antwerpen, hebben ze 30 augustus 2020 één boot beschikbaar om het verkeer te stremmen (dit nog onder de algemene voorwaarde dat ze vanwege corona niet plots meer inzet moeten plegen). Ten minste 2 boten zijn nodig om de veiligheid te waarborgen van de zwemmers en begeleiders in het water.

6 augustus Gemeente Rotterdam aan Rotterdam Swim
….
Inzet boten
En dan zijn we nog in afwachting van de boten van de Havendienst deze zijn cruciaal voor dit plan.

(zie de eerste rode selectie. in de tweede selectie zie je dat wij in 2020 een klein A evenement waren. Helaas werden wij in 2021 opeens aangemerkt als een grootstedelijk evenement en moesten wij acht keer zoveel leges betalen voor de Rotterdam Swim met dat jaar slechts 25 startbewijzen)

6 augustus Rotterdam Swim aan Gemeente Rotterdam
….
Inzet boten
Nee, de boten van de Havendienst zijn niet cruciaal. In het verleden zijn ze er ook wel eens niet geweest, te laat aangekomen of eerder weg gegaan. Dat tweede en derde had vaak te maken met afwisseling van de wacht. De boten van de Havendienst hadden al die jaren ook alleen maar een toezichthoudende rol en niet of nauwelijks een organisatorisch rol. Gezien de ervaringen uit het verleden houden wij ook nooit rekening met de inzet van het havenbedrijf.

Ondanks dat ik hemel en aarde bewoog om het Havenbedrijf van Antwerpen, Hamburg, Amsterdam naar Rotterdam te krijgen. Omdat de gemeente Rotterdam in tegenstelling tot anderen jaren de inzet van het Havenbedrijf Rotterdam opeens cruciaal achtte en vond dat wij het niet zelf mochten doen zoals in al die voorgaande jaren. Echt de rol van het Havenbedrijf Rotterdam is elk jaar nul, niet belangrijk, niet bestaand. Simpelweg omdat zij komen en gaan wanneer zij willen en wij met zo’n onzekere factor geen veilig evenement kunnen organiseren. Tenslotte antwoorde het Havenbedrijf op 18 augustus:

18 augustus Havenbedrijf aan Rotterdam Swim
Beste heer Van Loon,

Ik heb zojuist begrepen van de gemeente Rotterdam dat het evenement Rotterdam Swim dit jaar niet zal doorgaan. Wij zullen uw aanvraag daarom niet verder in behandeling nemen.

….

2021 Rotterdam Swim met max 25 deelnemers weer een groot stedelijk evenement

In het tweede jaar van Corona, waarin iedereen worstelde om het hoofd boven water te houden werd de Rotterdam Swim tot mijn grote verbijstering na jaren weer als een “grootstedelijk meerdaags B evenement” aangemerkt. Inmiddels waren de leges zelfs als opgelopen tot 2100 euro. Tegelijkertijd moesten wij een groot aantal deelnemers teleurstellen omdat wij slechts vijfentwintig startbewijzen, ongeacht het aantal reddingsboten, kregen. Zie ook de screenshot onder 2017.

Naast een extreem klein aantal startbewijzen werd de organisatie ook nog met veel nieuwe aanvullende eisen geconfronteerd. De totale kosten stegen hierdoor naar 185 euro per deelnemer. Daarmee had Rotterdam weer een triest record te pakken. De Rotterdam Swim werd voor deelnemers het duurste sportevenement van Nederland.

Toch wilde ik kosten wat het kost de Rotterdam Swim door laten gaan. Ik wilde niet buigen voor de idioterie!

2022 15 jaar Rotterdam Swim, deelnemers mogen niet overdag zwemmen

Precies vijftien jaar na die eerste natte duik volgde in 2022 de zoveelste klap. Na zeven vergeefse vergunningaanvragen (zie tijdlijn) verbood de gemeente de jubileumeditie. Reden: na de laatste zwemmer gaat de zon onder.

Wij moesten dat jaar vanwege de stroming om 19.00 starten. Nu zou de zon pas om 20.38 ondergaan. Terwijl de laatste deelnemer naar verwachting rond 20.15 zou finishen. Daar kunnen wij de klok op gelijk zetten. Want de laatste deelnemer arriveert jaarlijks vanwege de stroming na +/- 75 minuten. Kortom alle deelnemers zouden bijna een half uur voor zonsondergang binnen zijn. Bovendien is er na zonsondergang ook nog het gouden uurtje waarbij het licht van de zon dankzij de bolling van de aarde nog zeker tot drie kwartier na zonsondergang voldoende licht geeft om kleur, diepte en contrast te kunnen onderscheiden. Kortom, 15 jaar Rotterdam Swim werd verboden omdat de laatste deelnemer maar liefst 6 reddingsboten, 20 kano en kayakvaarders, 2 snelle ribs met rescuedivers en een sport medisch team, een bezemboot en een wedstrijdboot tot haar beschikking zou hebben om een half uur voor zonsondergang te finishen. Vanwege de zwakste deelnemer werd de jubileumeditie 15 jaar Rotterdam Swim verboden! Lees hieronder de afwijzingsbrief en mijn reactie daarop.

Als protest besloot ik de tijd terug de draaien en de route omgekeerd te zwemmen – achteruit, nota bene – en prompt ontving ik voor de aangekondigde demonstratie een boete van € 175. Dit keer werd ik door de overmacht aan politieagenten niet in de gevangenis gegooid!

2023 Snelste afwijzing ooit en daarop beslaglegging

In 2023 werd de aanvraag voor de jaarlijkse Rotterdam Swim in slechts 72 uur – een nieuw wereldrecord – afgewezen. Drie weken na de afwijzing deed de gemeente Rotterdam / afdeling evenementen er nog een schepje bovenop door via een incassobureau nog even de opstaande rekening voor de verboden jubileumeditie 15 jaar Rotterdam Swim in rekening te brengen. In allerijl heb ik toen ook nog eens de 2400 euro (de leges waren in een jaar met 12% gestegen!) betaald om de extra incassokosten voor te zijn. Toch vond de gemeente Rotterdam het schijnbaar gerechtvaardigd om ondanks de betaling beslag te leggen op Erik van Loon zijn koophuis.

2024 Bezwaarschriften commissie

De kerstkaarten konden in 2023 al snel de prullenbak in, want net voor kerst werd de Rotterdam Swim 2024 verboden. Dit terwijl ik – tot mijn grote ergenis – het Kafkaiaanse spel van de Gemeente Rotterdam weer braaf meespeelde. Opnieuw moesten wij de gemeentelijke weigering aanvechten, ditmaal via een bezwaarschriftencommissieprocedure. Ondanks een sterk pleidooi van mijn nieuwe advocaat geloofden de gemeentelijke juristen het pleidooi van de gemeente Rotterdam dat het toch echt allemaal aan de organisatie, lees Erik van Loon, lag.

2025 Rotterdam Festivals vindt de oudste stadszwemtocht van Europa niet passen binnen het evenementenbeleid

En toen, eind november 2024, sloeg Rotterdam Festivals het definitieve vonnis: de oudste stadszwemtocht van Europa ‘past niet binnen het evenementenbeleid’. De gemeente volgde dit advies op en verbood 18 jaar Rotterdam Swim. Ik diende direct een nieuw bezwaar in, maar de behandeling wordt keer op keer uitgesteld door personeelstekort!!!!